sobota 12. januára 2013

volánová šála zo sieťkovanej priadze


Toto volám sieťkovaná priadza, neviem, či sa tak aj naozaj volá :-) Je možné z nej štrikovať, alebo háčkovať, ja som si zvolila háčkovanie. Najčastejšie sa z nej robia efektné šály, ale videla som už aj volánovú sukienku (jeden návod som našla na na mimibazar.sk) . Ja som to zatiaľ ešte neskúšala, možno časom.

Priadzu si rozložíme, asi jeden meter roztiahneme a toto opakujeme počas celého pracovného postupu. Okraj priadze - asi 1-2 očká zahneme a naberieme na háčik. Potom naberieme 4 sieťkové očká. Vždy pracujeme s tou stranou priadze, na ktorej nie sú guľôčky, alebo lesk, alebo iné ozdobky. Tá ozdobná strana je vždy na spodku našej práce.



 
 


Cez štyri očká pretiahneme piate sieťované očko a tie štyri očká stiahneme dolu z háčika. Na háčiku nám ostanú dve očká (na začiatku tri, lebo máme prvé očko dvojmo kvôli zahnutému začiatku priadze).


Na háčik naberieme ďalšie sieťované očko a tie dve očká z háčika stiahneme. Na háčiku ostane jedno očko.
Postup opakujeme - naberieme štyri očká, stiahneme piatym, ostanú dve a tie stiahneme ďalším očkom - ostane jedno. Takto postupujeme, kým nemáme požadovanú dvojnásobnú dĺžku šálu.


Vzniknutú šálu preložíme na polovicu a priadze položíme k sebe.
Cez retiazkové očká, ktoré nám vznikli ich vždy zháčkujeme spolu pevným očkom, pre ktoré háčikom naberieme vždy každé druhé sieťkované očko priadze. Každé prvé očko vynecháme.


Na konci, po zháčkovaní celého dielu priadzu odstrihneme asi 15cm od háčika, celú priadzu pretiahneme cez posledné retiazkové očko, ktoré máme na háčiku a priadzu zauzlíme.
 Priadzu, ktorá nám ostane poprepletáme cez retiazky vzniknuté na spodnej strane práce, aby sme koniec pekne "schovali". Ja ešte nakoniec prišívam uzlík, aj koniec priadze, aby sa šál pri praní náhodou nerozpáral. Hotovo. A môžte zbierať zaslúžené chvály na svoju šikovnosť :-)


Celá práca trvá asi 2-3 hodinky. Ešte jeden tip. Ak náhodou zistíte, že výrobca vám nenápedne hneď zo začiatku priadze schoval uzlík - teda koniec priadze a nový začiatok - nezúfajte. Asi 10cm starej a 10cm novej priadze položte na seba (sú to asi 4 sieťkové očká) a tieto očká neberajte a počítajte ako jedno. Ináč postupujte ako pri bežnom postupe.



Dúfam, že návod niekomu pomohol :-) a že sa pri práci zabavíte. Ak tým šálom obdarujete nejakú ženu zo svojej rodiny, určite ju potešíte (mne sa teda ešte nikto nesťažoval :-))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára